Veres Mariska

Egyszer beszélgettem egy barátnőmmel arról, hogy a származás mennyire befolyásolhatja az ember életpályáját. Ő akkor azt mondta, hogy minden attól függ, hogy honnan indulsz, és kik a szüleid. Persze nem volt tökéletesen igaza, mert van amikor az embert pont az ambicionálja, hogy nem előnyös a származása, és bizonyítani akar. Veres Mariska is az előbbiek közé tartozott, mármint azok közé, akik jó felmenőkkel rendelkeztek: az apja a híres cigányzenész Veres Lajos volt, anyja pedig félig német, félig orosz, ő maga pedig Hágában született, ami cseppet sem egy rossz hely. Hozta magával a zenészgént, és a több nemzet keveredéséből adódó előnyöket. Hogy magyarul tudott-e, arról fogalmam sincs, a vele készült tévéinterjúkban mindig hollanddul beszélt. És a Shocking Blue zenekar szólóénekese lett, 1968-ban. Én csak a Vénusz című számukat ismertem, itt inkább ez vált slágerré.

Nem tudom miért kattanok rá mostanában elhunyt sztárokra, úgy látszik, valamilyen spirituális csatornán megtalálnak engem, és szeretnék, ha írnék/beszélnék róluk. Mariskát inkább Cher-hez hasonlítják, a kinézete vagy talán az erélyes, érces hangja miatt, de engem inkább Kleopátrára emlékeztet. És főleg amióta olvastam azt is, hogy a hosszú fekete haja paróka volt, méginkább egyiptomi kiránynénak tűnik. Láttam vele későbbi felvételeket is, ahol elhízott, asszonyos, és arra gondoltam, hogy frusztrált lehetett, mert nem tudta megtartani a régi, vékony alakját. 59 évesen eperákban hunyt el. Ebből arra következtettem, hogy biztos fogyókúrázott, és sehogyse jött össze neki, a koplalás, önsanyargatás megkínozta a szervezetét, s megbetegedett, belehalt. Csak angol nyelvű wikipédia oldalt szerkesztettek az életéről, de az is rövid. Közben felfedeztem, hogy van magyar nyelvű oldala is, de itt is csak mindössze pár sorban ismertetik a karrierjét. (Valamikor a télen, decemberben, kezdtem el írni ezt a blogbejegyzést, de abbahagytam, mert nem tudtam, mivel folytassam. Most jött meg az ihlet!) Így hát sokat nem tudtam meg róla. És a holland tévéinterjúk szövegét persze nem fordították le, angolra sem.

Azt gondolom észrevettétek már, hogy mindig magamról írok, bármilyen tőlem semleges téma mögé próbálom elrejteni önmagamat, csak kibújik a szög a zsákból. Igen, be szeretném vallani, hogy számomra nagyon veszélyes zenét hallgatni, mert a jó zene rám erős tudatmódosító szerként hat. Meg tudok őrülni a kedvenc slágereimtől. Akikkel volt szerencsém együtt bulizni, azok tudják, hogy csak az elején ülök szépen, illedelmesen az asztalnál, azonban ahogy a tánc elkezdődik, és jönnek a nekem tetsző számok, máris lázbajövök, kifordulok önmagamból, és táncolok, csak táncolok, mint egy eszelős.

2013-as rádiós buli, egy kollega felvétele, elnézést, hogy most hirtelen nem tudom kideríteni, ki fotózott azon a bulin.

Hát az biztos, hogy nem kell megigyak egyetlen deci Jack Daniels-t sem, hogy megrészegedjek a jó zenétől! A lányom, aki szintén (zenész, így van a vicc, nem?) nagy táncos, táncházas (nem mondom, hogy volt, mert e szenvedélyből soha nem lehet kigyógyulni), panaszkodik, hogy ott Ausztriában sincs semmi összejövetel, se játszóház gyerekeknek, se mama-baba jóga, se uszoda, se Sound of Music rendezvény (mert hát Salzburg az Sound of Music-város!). Azt is lemondták, rendszerint úgy zajlott, hogy a gyerekek körbeültek, és a filmzene egy-egy részletét tanulták kívülről. Kedves kis program lehetett. Megszűnt. Remélem, azért változik a t/rend, jön majd a várva várt fordulat, és a világ nagyurai nem akarják teljesen megnyomorítani a fiatal generációt. Mert annak könnyű, aki munkába jár, középkorű, nem vágyik már társaságra, van életepárja, férje, felesége, aki hazavárja, annak az embernek a mindennapjai a megszokott kerékvágásban haladnak tovább. De teljesen elszigetelni a fiatalokat a közösségi élettől, sokak szerint kegyetlenség, embertelenség és alattomosság!

Van egy régi, román nyelvű felvétel a világhálón, azzal kezdődik, hogy “A gazdagok azt szeretnék, hogy kevesebben legyünk!”, ez egy Antenna 3 televizíóban 2000 valahányban leadott hír arról, hogy (a napjainkban filantrópnak nevezett) Tudjukki! oltásokról beszél, amelyekkel 10-15 százalékkal csökkenthető a populáció. Ő és Rochefelller. Ez persze még abból az időből származik, amikor a mainstream média is bedőlt a konteóknak! Mert mi más lehetne ez, ha nem egy összeesküvéselmélet, és ezt összefüggésbe hozni azzal, hogy 5 évvel később ugyanaz a Tudjukki előrelátott, megjósolt egy világjárványt, tiszta badarság! Hát nem? Az ilyen félrevezető videókat meg sem szabad nézni!!

De miért is foglalkozom én ilyen baromságokkal, miért pocsékolom a drága időm ilyen rég lecsengett, hiteltelen, újvilágot aláásó híradók meghallgatásával? Inkább zsibbasszam le magam egy jó kis Veres Mariska dallal! Ide is posztolom nektek a blogom végére, de lehet ti rég ismeritek, csak én fedezem fel, kis naivaként, újra és újra a régi világot 😁

Engem itt Liza Minnellire emlékeztet. Idén lesz halálának 15-dik évfordulója. Miért kell egy ilyen jóhangú, szexis, tehetséges énekesnek olyan fiatalon elmennie? Ki tudná erre a választ? Talán Tudjukki, a világ megváltója, majd tesz azért, hogy mi jó öregen haljunk meg! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s