Hova tűnt a Hold?

Végre összehoztam én is egy természetfotót. De csak azért, mert ez az éjjelilepke nappal olyan gyenge, mint egy őszilégy, nem érzékelte a közelségem, nem tudott elrepülni. Ott fogózkodott azon a fűszálon, és én egészen közelről lekaptam.

Biztos nem is lát nappal, csak a nagy műszemei vannak ott a szárnyain álcának.

Előkerült az üreglakónk is, a Cica elkapta. Bár a tarkójánál csípte el a kis hörcsögöt, féltem, nehogy megharapja egyik a másikat, és valószínű Cica is félt, túl nagy zsákmány volt ez neki, gyorsan odahozta nekem, épp a kiskertben gyomláltam. Izgalmas pillanat volt! Kitessékeltem a mezőre, vegye úgy: ki van lakoltatva, remélem, nem jön vissza! A kutyák is sokáig szaglásztak a kerítés mellett, azon a helyen, ahol elengedtem.

Ugye ez hörcsög? Ha patkány lenne, hosszabb lenne a farka. Kicsit szorítottam a nyakánál, féltem, nehogy megforduljon, és az ujjamba harapjon. De ahogy a művészfilmek végén írni szokták: a filmezés során egyetlen állat sem sérült meg! Még én sem!

Közben lecsekkoltam a neten, hát biza, ahogy elnézem, a wikipédiára feltöltött mezei hörcsög nem nagyon hasonlít a mi kis rágcsálónkra. Vagyis a lába igen, de a színe egyáltalán nem, lehet ez inkábbcsak pocok. Azt hiszem, az utóbbi, mert a “lakásának” a bejárata is ugyanilyen.

Másolva a Szabadföld, Gazdanetről

A múltkori posztom után nemcsak a pocokkal, de a párommal is volt egy meccsem, nem szabad többet Luciférjként említenem, nem tudom miért sérti annyira a fülét vagy szemét vagy személyiségét, én nagyon jópofa névnek találom, még akkor is, ha nem az én ötletem volt, és ha kicsit negatív töltetű. Hiába na, mindenkinek megvan a maga érzékenysége. A munkám sem osztom többé meg a közösségi oldalon, bármilyen témáról is lenne szó. Számomra a Facebook a relaxálást, a lazulást jelenti, nincs kedvem többé virtuális csatákat vívni. Ahogy Valaki megjegyezte, én csak a kutyákért vagyok képes harcolni. Hozzáteszem, már értük sem! Nyugisan akarom leélni hátralevő életemet. Úgyis azt mondta már Platón is, hogy a világ csak a képzeletünk játéka, az égbolt egy kivetített kép, a csillagok és más égitestek rajta csak díszlet. A híres barlanghasonlatára utaltam, kicsit másképp van, de na. Apropó, amikor éjjel teljesen tiszta az ég, ott ragyog rajta minden csillag, és a Hold nincs sehol, akkor hol tartózkodik? Meg tudná nekem valaki mondani? Egy hivatásos csillagász vagy amatőr, bárki. És olyan tapasztalatom is volt, hogy este tízkor már a felső utcai házak fölött járt, ahol a Nap szokott lenyugodni, máskor meg 11 óra után, majdnem éjfélhez közeledve, még csak a Nap delelő helyére érkezett el? Ennek a logikáját magyarázzátok el nekem? Kérem szépen, homályosítsatok fel! Mert lassan áttérek a laposföldesekhez! 🤣

Ez a Truman show című film (kedvencem) egy képkockája, amikor a Hold elkezdi pásztázni a hatalmas stúdiót, ahol Truman úgy él, mint a többi hétköznapi ember, és fogalma sincs róla, hogy egy reality show főszereplője. Imádom ezt a filmet, Jim Carrey az egyik kedvenc színészem, senki nem tud úgy ripacskodni, mint ő, amikor ripacskodik.
Ez a film elején van, amikor egyszer csak nagy robajjal leesik a Szíriusz nevű csillag, ami semmi más, csak egy kelléke a stúdiónak. Fel is van címkézve nagybetükkel, hogy Szíriusz!

Titkon én is várom az ufókat, de annak is örülnék, ha egy ilyen “csillag” landolna az udvarunkon. Jobban el tudnám fogadni, mint a politikai csatározásokat, vagy a verbális agressziót, amelynek nagy ritkán, akaratom ellenére áldozatává válok, pl. egy naiv és jóhiszemű riport miatt. Amikor két és fél éves voltam, kinn Újlakon az udvaron este apámnak az öléből kémleltem az eget (már akkor nagyon érdekelt, hogy mi van ott fenn), apám a Holdra mutatva, megkérdezte, mi az a fényes ott felettünk? És én gondolkodás nélkül rávágtam, hogy lámpa! Trumannak harminc évébe került, hogy erre rájöjjön! Ha én lettem volna a valóság show-ban, ott a fikcióban, nehéz helyzetbe hoztam volna a filmbeli rendezőt. 🤣

Platón barlangmítoszában “a tűz a Napot jelképezi, a barlang a látható világot, a felmenetel a lélek felszállását az ideák világába … a világ dolgai – akárcsak a barlang falára vetített árnyékképek – csupán csak az ideák hasonmásai, árnyékképei. A felemelkedést elősegítő út a nevelés: a lelket el kell fordítani az ideák birodalma, a felé.” – ide copy-paste-eltem a wikipédiát, mert annyira tetszik! 😀

És ha már a fénynél tartunk, az áramkiesések sorozata nem ért véget. Csak én hittem, hogy megúsztuk, az Elektrika munkálatai a héten is sunyiban folytatódtak. Laci a múltkori panaszlevelére azt a választ kapta, hogy meg volt hirdetve a sajtóban, még a Marosvásárhelyi Rádió román adásában is, úgyhogy ők sajnálják, ha mi nem tájékozódunk e téren. Errefel most pénteken reggel is arra ébredtünk, teljes tájékozatlanságunkban, hogy ismét nem lehet bekapcsolni a kávégépet, mert nincs áram, de még őrölt kávénk sincs egy gramm se, hogy a kotyogóson főzzük meg a reggeli adagunkat. De Lacipárom feltalálta magát most is:

Kávédarálás hagyományos módon. Én még emlékszem, amikor Újlakon a Felszegen egy barátnőmnél az udvaron, vagyis a fészerben láttam régi malomkövet, kb egy méternyi volt az átmérője. Ugyanilyet láttam Tunéziában a berbereknél a sivatagban, csak sokkal kisebbet, olyat, ami befért a berber asszony ölébe, törökülésben, kézzel őrölte a lisztet. Képem is van vele, egy dinárért odaülhettem mellé egy fotóra.
Nem valami éles kép, de szép emlék. Mindig meglepődöm azon, hogy nem is voltam csúnya ifjúkoromban. Mégsem tudtam kihasználni az adottságaimat. Apropó fiatalság, most hogy Szijjártó Péter itthon is a sajtó kereszttüzében volt, így magunkközt megállapítottuk, hogy milyen fiatal! Mondom, nem lehet több 42 évesnél! Hát pont annyi, megnéztük a neten az adatait. Erre Laci megjegyzi: Ez is ilyen fiatalon hogy tönkretette az életét! Nézőpont kérdése, én inkább azt mondtam volna, hogy milyen fényes karriert futott be, és még milyen ragyogó pálya áll előtte! Mondom, hogy Laci, bocsánat László egészen másképp fogja fel a világot, mint én.
Mégiscsak én vagyok a barlanglakó, aki csak az árnyakat látom, és még nem jutottam fel a fénybe!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s