Maciriadó és pánik

Az este későn feküdtem le, és azt álmodtam, nézem a Tejut galakszist, amely fényesen forgott szépen körbe-körbe, csodálatos látványt nyújtva, aztán egyszeriből összezsugorodott, és lett belőle egy kis pitypangfej, amelynek ejtőernyős magjait a szél hirtelen minden irányba szétfújta. Hajnali 3 óra körül arra ébredtem kelletlenül, hogy valami elektronikus szerkó fura hangokat ad ki. Tudtam, hogy minden telefonom lehalkítva, ezt sose mulasztom el este, hogy silent-re állítsam őket, és Lacipáromat is mindig figyelmeztetem (mert őt, mint a kisgyermeket mindig kell: viszed a bevásárlási listát? megírtad a nyilatkozatod? van nálad személyi? a maszkot feltetted? (utóbb ezt hagyta itthon) vigyázz, ne fogj kezet senkivel! stb.), akkor meg honnan ez a hangos, irritáló hang? A ház szelleme incselkedne megint velem, vagy mi történt? Kimentem a mosdóba, és csak nehezen tudtam visszaaludni. Előfordult, hogy a konyhában egy pálinkáspohár az asztalon széthullt darabjaira, csak úgy magától, és lefekvés után a nagy sötét csendben a mosatlan tányérok molekulái a mosogatóban összekoccantak.

Reggel Lackómackó megfejtette a rejtélyt: az ő telefonjára jött egy Ro-alert, medveriasztás, hogy a Bárdosi erdőben és Szentannán járt az éjjel a medve. Nem a tónál, hanem itt egy szomszédos településen. Jött a Bárdosi erdőből és ment Szenanna felé! Az már itt van a közelünkben, a mi erdőnk folytatása – magyarázza. Na és honnan tudták olyan biztosan, hogy Szentanna felé megy? – kérdem. Már mindenben kételkedem, mint a Piramis szólóénekese abban a kedvenc dalomban. Mert volt neki saját felelősségre kiállított nyilatkozata, írta rajta az útvonalat! – viccelődik Lacipárom, és én magamban elkönyvelem, de jó, hogy a humorérzékét sem a munkanélküliség, sem a bezártság, sem a pénzhiány nem tudta megtörni!

A Los Alamuszi öööö Alamos-i labor megállapította a napokban, hogy gyorsan mutálódik a vírus, ezért az emberek még nagyobb veszélyben vannak. Ez is csak egy feltevés, a tapasztalat ezt még nem erősítette meg. De egy orvosnő a tévében megnyugtat, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket nem kell klóros vízzel lemosni, mert a vírus nem szájon keresztül terjed, hanem a légzőutakon át! Mossuk csak az almát, ahogy eddig tettük, bő csapvízzel! Tehát akkor már nem kell minden megvásárolt cuccot végigtörölgetni fertőtlenítőszerbemártott szivaccsal? És a kinti ruháinkat sem kell többet kinn tartani az ajtó előtt? Először hallom a Digi tévének nyilatkozó doktornőtől, hogy a vírus nem ragadhat meg akkora mennyiségben egy felületen, hogy megfertőzzön, csak ha egy beteg ember előzőleg ráköhögött vagy rátüsszentett.

A hátuk mögött a sajtósok nyomulnak.

Tömörülés a Moldova Köztársaság segélykonvojának indítása előtt. Kormányfő, miniszterek, egészségügyi szakemberek, újságírók hada egybogban. Orbán miniszterelnökünk még a szájmaszkot is leveszi, mielőtt nyilatkozik, megindokolja, hogy szabadtéren vannak, nem kötelező. Tartsd a távolságot! – százszor halljuk egy nap, és erről felidézek magamban egy scifi filmet (vagy Asimov regény lenne?), amely a jövőben zajlik, amikor a gyerekeket már lombikban “állítják elő”, mert már nincs a két nem között semmilyen fizikai kontaktus. Nyugaton pedig a napokban legyártották a klubba- járó védőruha prototipusát, olyan pont, mint egy szkafander. S mi lesz a táncházzal, a diszkóval, és bármi nemű sokadalommal? Lassan elfelejtődik, és a jövő ifjúsága már nemzeti öntudat nélkül nő fel, nincs szüksége néptáncra, mert a globális világszemléletbe ez nem fér bele – riogatnak a borulátó jövőkutatók. Már tesztelik az új oltást is Amerikában. Nem kevesebb, mint négy tipusát, négy törzsre! Ha azonban ilyen gyorsan mutálódik a vírus, akkor nagyon nehéz egy hatékony oltást előállítani! – fejti ki Rafila doktor ugyancsak a Digi hírcsatornán.

Fogytán a pénzünk, kajánk van, nem halunk éhen, a cigi a gond, és hetedikéig ki kell fizessük a telefonszámlát is (amiben bennevan ugyebár a kábeltévé, az HBO-s extracsomag, a Cinemaxot jobban kedvelem személy szerint, mert este 8-tól régi művészfilmeket is sugároz), mert ha nem rendezzük a számlát, 7-dikén levágnak mindent. Amit nagyon nem szeretnék, a teló és a net munkaeszköz (is) nekem! És hetedike ma van, a francba! 😀 Laci letöltötte a telefonjára a kajajegy aplikációmat, és félóránként ellenőrzi, hogy nem jött-e be az összeg. Elvileg kajajegyre nem adnak cigit, de kedves párom azt is ki tudja játszani, úgy érinti a kártyaleolvasóhoz a kártyát, hogy a pánztárosnő ne lássa, hogy az zöld színű, s ne ismerje fel. Vajon most lefülelnek, ha ezt elárultam? Sose lehet tudni, már tényleg olyan szintű a paranójám, hogy attól félek, ha rákeresek a neten a Remdesivir gyógyszerre, amelyet a fertőzés ellen vetettek be újabban, de korábban az Ebolát kezelték vele sikeresen, akkor én is gyanussá válok, hogy elkaptam a kórt! Vagy ha az instán megnyitom a covid 19 tájékoztatót, ahol mindenféle covidos kérdésre választ kap az ember, ha valamire gyanakszik, vagy csak ha egyszerűen érdeklődik a téma iránt. A Facebookon is ott van fenn a hírfolyam tetején. Ha még a fotókat is számontartják, amiket nem teszek közzé sehol, de máris lementődnek egy google fiókba, és jövő ilyenkor előjönnek, olyan címen, hogy Éld át ismét az élményt!, mintha nekem szívességet tennének, közben csak figyelnek, mint régen a szekuritate. Ugyanaz a séma, csak más köntösbe öltöztetve. Na, elég az összeesküvés elméletekből! Mindjárt engem is megvádolnak, hogy konteókat gyártók!

Itthonról dolgozom, hát van időm elemezgetni a politikusokat viselkedésük alapján: Lassan beszél, hogy az idegességét leplezze, látod, aztán milyen kirohanása van? Nézd meg, hogy hogy jár, milyen ideges a mozgása, ahogy megy a tanácskozásra, még a teremben is siet, mint akit kergetnek! Nem kell csodálkozni a hisztériás megnyilvánulásán! Ismerek egy nőt, aki azért beszél hangosan, hogy határozottnak tűnjön, közben meg félénk. A másik fővezéren meg tisztán látszik, hogy alkoholista zúgivó. Mintha mindig álmos lenne a tekintete, és a hanglejtése is olyan, mint az iszákos embereké. Tesztelnék azokat is, akik tavaly novemberben, decemberben tüdőgyulladásban szenvedtek, mert lehet már akkor megjelent a vírus, az Egészségügyi Világszervezet feltevése szerint. Miért, miért? – kérdi Laci röhögve, hát azért mert, ha tavaly átestél rajta, ezzel kijátszodtad a rendszert, és most vissza kell menj szépen a korházban, hogy utólagosan intubálhassanak! Mit gondolsz, ilyen könnyen megúszhatod? Montam, hogy Lacinak a humora verhetetlen!

Minden gyöngédségemet a virágok felé irányítom mostanában, kinyílt végre, annyi év után a kaktuszom! Hogy lehet egy ilyen virág ennyire szép, Darwin ezt mivel magyarázná? Persze, tudom azzal, hogy így jobban vonza a rovarokat, amelyek beporozzák, de nem túlzott ez a részletekre való ekkora odafigyelés, nem pepecsmunka, művészi túlzás ez a természet részéről? És nem azért van, főleg azért, hogy mi csodálhassuk ezt a gyönyörű világot?

Ez már a nemtudomhányadik virága, sorban nyílnak ki, és csak azon az oldalán, amelyik az ablak felé néz, természetszerűen 🙂

Lehet sokan irigyeltek most az udvarom és kiskertem miatt, de higyjétek el, senyvedtem én eleget Kolozsváron a hetedik emeleten, meg azelőtt egy 9 (kilenc!) négyzetméteres garzonlakásban a kislányommal együtt. Amikor sétálni mentünk, Blanka lányom nem birta abbahagyni az ugrándozást, annyira hiányzott neki a tér. Amikor pedig onnan elköltöztünk hónapokig hallottam, amint a garzonbeli alsószomszéd az ablakból a kisfiát szólongatja: Edmond, Edmond! Nem hiszem, hogy az azóta felnőtt Edmondfiú megtalálta volna a rejtett kincset, és el tudtak volna onnan költözni, ott mindenki mélyszegénységben él most is. Sokszor eszembejutnak, részvéttel gondolok rájuk, és arra, hogy milyen kegyetlen ez a mindenkori társadalom, és milyen kegyetlen volt Ceausescu, hogy ilyen embertelen körülmények közé zsúfolt be családokat, és rombolta le a falvakat, hogy a falusiakat is panelházba költöztesse. 87-ben Újlakon is elkezdték sugdosni, hogy hamarosan ledózerolják a falut, ez következik, az ötéves tervben bennevan, és a községközpontban kapunk majd blokklakást. Na, még csak az hiányzott volna! Blokklakásba kényszerítenek, aztán ránkzárják az ajtót, mint a ketrecben lévő állatra. Bezzeg, aki most falun lakik, nagyonis irigylésre méltó! Kicsit sértve éreztem magam, amikor pár éve az egyik legjobb barátom hüledezett, hogy anyám Bukarestben végezte a közgazdaságit, és aztán képes volt visszaköltözni falura! Hogy te is a sárból kapaszkodj fel! – jegyezte meg. Milyen jó most itt lenni a társadalom sarában, falun, kertészkedni, kútból inni vizet, amelyet nem tudnak nagyobb adag klórral fertőzni vagy ki tudja milyen szerrel, hogy nagyobb kontrol alatt tartsanak. Ez utóbbi csak a konteó-gyártók agyréme, nagyon merem remélni!

Kolozsváron ez volt a teraszom, 2 négyzetméter, s ez az a kép, amivel annyiszor pályázhattam volna, valamilyen állatos folyóiratnál, de sose tettem, mindig lekéstem a határidőt. Mikor a macskások legutóbb meghirdették, akkor per pillanat nem volt kéznél, nem találtam meg. Most is véletlenül akadtam rá, keresgélve a régi kolozsvári képeim között. Ez Első Pici, aki sajnálatos módon elpusztult egy rutinműtét miatt, és Aida, a fekete hercegnő, akit az utcán találtam, és három hét után sikerült örökbeadnom egy zenész családnak, nem vicc! (Volt egy ilyen állatbolond-állatmentő elfoglaltságom is, pár évig hódoltam ennek a szenvedélyemnek.)

Donald Trump nem viselt védőmaszkot, amikor egy maszkokat gyártó üzemet látogatott meg! Végre szóváteszik ezt a tévében, itt nálunk egy ilyen baki fölött elegánsan átsiklanak. Amerika, amely azt is gyanítja, hogy Wuhanból szabadult ki a vírus, Kína pedig határozottan cáfolja és kikéri magának, hogy a Covid 19 mesterségesen előállított vírus lenne. Néha nem is tudom, mit higyjek. Kijön a politikus, valamelyik miniszter, (az a magas, derűsképű, majd ideírom, ha eszembejut a neve), a zárt ajtók mögötti tárgyalásról, és újságírók hada rohanja le, semmi maszk, se egyiken, se másikon. A politikus szabadkozik, nem nyilatkozik, elvonul, a rakás zsurnalista meg ott marad egycsomóban. Ugyancsak a Digin láttam, vasárnap ismét vadászták a parkban sétálgató bukarestieket, a riporter fiatalember odamegy egy sétáló párhoz, persze ugyanaz a mese, védőfelszerelés nuku, semmi szájkosár, és odadugja a nő orra alá a mikrofont, félméterre vagy még közelebb állnak egymáshoz, senkiben fel nem merül, hogy akkor mi lesz a kötelező távolságtartással?! Le szerettem volna fényképezni, mint az ukrajnai hírt, de mire előkaptam a telefonom, már változott a kép, tudjuk, a tévében milyen gyorsan peregnek a filmkockák, és nemcsak a játékfilmekre jellemző már ez. Aztán ott az első bébibeteg esete, ahogy bemutatták, hogy a fiatal, huszonéves anyuka újra láthatja gyermekét, és a csöpögős, hosszúranyújtott riport annyira emlékeztetett, nem tudom miért, az 1984 regényre, ahogy a tévésösszeállítás fel volt építve, ott is egy csomóan tömörültek, sajtósok, orvosok, nekik szabad volt? És miért választották el az újszülöttet az anyjától, kitől kapta el? nem az édesanyjától? Akkor meg miért kellett elszigeteljék tőle egy teljes hónapig, miért nem szoptathatta? Egy románpap ismerősöm kiírta az oldalára, hogy Láposon megnyílt egy kínai üzlet, tele van emberekkel, és a templomokat meg bezárták, temetésre nem szabad menni! Olvassátok Kafkát! Közben meg a pszichológusok arról prédikálnak, hogy a bezártság milyen negatív következményekkel jár. Tegyünk ellene! De hogyan? Hát ingyenessé váltak az online játékok! Már nem baj a függősség? Az már jöhet!

Ha másra nem is, de az összeesküvés elméletek arra jók, hogy azok is olvasásra adják a fejüket, akik soha nem bírtak elolvasni három sornál többet. Mindennek megvan a jó és rossz oldala. Nem vagyok híve semminek, nem akarok egyetlen táborba sem tartozni, én is elolvastam a David Icke demitizáló elméletet, vagyis meghallgattam a videót, de ma már az sem volt elérhető a neten. És az is jó, hogy magas fokú ismereteket sajátítunk el a gyógyszerészet terén, megtudjuk mi a remdesivir, a wikipédián már a legujabb infókat is feltöltötték ezzel kapcsolatban, tájékozódunk arról is, hogyan gyógyítanak vérplazmával, hogyan működik egy vírus, hogyan ragad meg a nyálkahártyánkban, vagy hol, stb. Újranéztem egy régi kedvencemet, az Airplane című paródiát, és mint ahogy a legtöbb paródiafilmben, felfedezhető ebben is utalás a manipulált emberek viselkedésére: az ájult pilótákat a légikisasszonyok hónyuk alatt fogva, cipelik, húzzák hátra a széksorok között, de közben minden utas előre néz, észre sem vesznek semmit, nem aggódnak, egészen addig, amíg azt nem mondja nekik a hangosbemondón a szőke bombázó légikísérő : Aggodalomra nincs ok! majd félénken, reszketeg hangon hozzáteszi: Van-e valaki a fedélzeten, aki véletlenül ért egy repülő kormányzásához? S ezzel kitör a pánik!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s