A szatellitkonvoj és az udvari bicajozás, mint stresszoldó

Alig fejezem be az egyik bejegyzést, máris elkezdem írni a következőt, mert félnap alatt is történnek elgondolkodtató dolgok. Például ez itt:

Fogalmam sincs milyen videó volt ez, mert naponta többször és több youtube csatornát megnyitok, és ott marad nyitva sok film, amit nincs időm megnézni, de nem zárom le őket, mert reménykedem abban, hogy másnap visszatérhetek rájuk, és lesz időm végignézni. Hát ezt már nem fogom!

Így csak egyetlen filmmel jártam meg a múltban, egy Bunuel film volt, Tejút volt a neve, azt is megnyitottam, de nem volt időm végignézni, és másnap már nem volt fenn, letörölték, de feltételezem, azt a jogdíj miatt tették, nem azért, mert sértette volna a csatorna politikáját. Most próbálom kikövetkeztetni vajon mi lehetett ez a letiltott film? Biztos, hogy dokumentumfilm volt, és valami összeesküvéselméletről szólhatott, mert azokat vadásszák most kegyetlenül, és az is biztos, hogy magyarul volt. Csak arra emlékszem biztosan, hogy bevonultam a laptopommal a hálószobába, hogy ott majd még valamiket megnézek, de kiesik minden, ami a hálóban történt ezután. Nem kell rosszra gondolni 🙂 Laci is itt most próbál segíteni felfrissíteni a memóriámat, de csak addig jutottunk el, hogy a legújabb Tarantino film véres kifejletét nem akartam másodjára se végignézni, inkább bemenekültem a (bűn)barlangomba, és mégis, onnan is hallottam az egyik női szereplő eszeveszett ordítását. Szeretem Tarantinót, és elismerem a munkásságát, de este 11-kor nem akarok véres jelenetekkel a fejemben nyugovóra térni. Így is azt álmodtam, hogy ereszkedtem lefelé a dombon a bicajommal, és nem fogott a fék, valahogy mégiscsak sikerült megállnom az aljban, de nem tudom hogyan. És álombeli logikám azt sugallta, hogy fordítva ültem fel a bringára, ezért nem működött a fékem. Érdekes alternatív logika!

Mint mondom, kinn a nappaliban az Oscar-díjas film befejező része ment továbbra is az HBO-on, másodjára sugározták, én közben akaratom ellenére jól hallottam a kintről beszűrődő hangokat, de képtelen vagyok visszaemlékezni, hogy közben a laptopom képernyőjén a szemem előtt mi a csuda is zajlott. Így hát ez örök rejtély marad, hogy mit is tiltott le a youtube, pedig érdekes lenne tudni, most a kolera, izé, a covid idején. Könnyen megy ma a szájak befogása, gombnyomásra. Erről jut eszembe, hogy egyik mostani, meredek összeesküvéselmélet szerint nincs is vírus, azért parancsoltak minket az ajtók mögé, mert ufó átvonulás van, vagy landolás. De úgy tűnik, mint később kiderül, van egy kis hasonlóság, vagy egybeesés.

Arra is gyanakszom, hogy talán a világ legtitokzatosabb üregeiről szóló videó lehetett, amire a veteményeskerti lyuk miatt kerestem rá, de nem néztem végig, utóbbinak rejtélyes lakója mai napig nem mutatkozott (csak ezt a kis zöldgyíkot sikerült Cicának levadásznia, pedig váltig szuggerálom neki, hogy a kiskerti üreglakót próbálja elcsípni!)

Közben meghalt volna Kim On Jung, igaz lenne? Egy élő videóban láttam a facebookon a virrasztást is, a tévében hírzárlat van vagy kamu videó lenne az is? Már semmit nem lehet tudni, a Mediafax-on azt olvastam, hogy nem igaz, él, mert üzenetet küldött az észak-koreai kommunizmust építő munkásoknak. Azt az üzenetet bárki megírhatta helyette, jól tudjuk, vagy videóüzenetről lenne szó? Napok kérdése, szerintem, és kiderül, még akkor is, ha hadititokként kezelik ők ott a százszoros bezártságukban és elszigeteltségükben.

Mégiscsak volt valami logika Singapur-ral, mert a romániai covidos grafikonokat a szingapúri modellre készítették el. Ha emlékeztek, az előző bejegyzésemben írtam, hogy kaptam egy üzenetet, ami szingapúri kutatókat idézett. SpaceX, Elon Musk, ma erről interjúztam, és sajnos lemaradtam a hétvégi szatellit-konvojról, amelyet szabad szemmel lehetett megfigyelni Románia egén is. És mi lesz a hátulütője? Na mi? Lesz internethozzáférés a sivatag közepén is, meg a Himalája tetején, meg az esőerdő minden szegletében, de!

De a közeledő aszteroidákat nem lehet kiszűrni, megfigyelmi olyan tisztán, mint eddig, nem lesz kivehető a sok kis fénylő, napelemes műhold miatt, mert ezek zavarni fogják az asztrofotókat (és fotósokat), a felvételeket az űrről, és akkor egyszerűen elsiklunk afölött, hogy közelít a veszélyes kisbolygó, a tudósok nem fogják tudni bemérni időben, és nem sikerül majd eltéríteni a gyilkos égitestet pályájáról. Hát szuper kilátások! Ezt ma az interjúalanyom is kifejtette, megerősítette, de több site-on is olvashatjuk: Elon Musk is látja, hogy van baj a műholdjaival! Megint csak Isten kezébe leszünk, és legfeljebb imádkozhatunk, hogy ez ne történjen meg soha! Ha ez igaz, akkor az emberiség tényleg megérett a pusztulásra. Van erről egy csodálatos, megrázó Lars von Tier film, a címe Melankólia, a fikcióban ez a neve a földi életet elsöprő kisbolygónak. Mindenkinek ajánlani tudom.

A háttérben a kisbolygó, amely egy óriási nappá növekedett, és a horinzonton tornyosul a képletes védősátor alatt megbúvó család fölé. Ami érdekes ebben a filmben, hogy a pszichés beteg nővér viselkedik a legnormálisabban ebben az extrém vészhelyzetben. Van remény!

Van ezzel kapcsolatosan egy emlékem, félig emlék, félig képzelgés (most utólag ezt is ráfoghatjuk) vagy nem tudom mi lehetett. Lehet csak egy álhír volt, amit valahogy megtaláltam a neten, ott kóválygott 2013 decemberében a világhálón, és én beleakadtam. Az elmúlt év asztrológiai megvalósításait ismertette, talán öt fontos csillagászati hírt közölt, köztük egy olyat, amelynek egy sokkoló kérdés volt a címe: This Asteroid will slam the Earth? És 2014 január 14-dike volt megjelölve a kritikus dátumként. Lacinak sem mutattam meg, csak elküldtem neki emailben, akkor még nem tudtam, hogy a képernyőt le lehet fényképezni, mert biztos első dolgom az lett volna, hogy lefényképezem. Igen, jó lett volna nagyon, mert Lacipárom ezt a levelet sose kapta meg! Még a slam szót is megnéztem a google translate-tel, hogy biztos legyek a jelentésében, addig inkább csak slampoetry összetételben ismertem. Nem maradt semmi nyoma ennek a kamuhírnek, nevezzük úgy, nem tudok semmitse bizonyítani. De akkor nagyon féltem, ez a rémhír uralta január 14-ig a napjaimat, végig imádkoztam az azt megelőző napon és éjszakán, alig aludtam valamit, mintha most lenne, olyan élénken vissza tudom idézni.

Steve Cutts videójának egy kockája a youtube-ról másolva

Január 13-dikán este, pontosan emlékszem, lefekvés után azt kérdeztem Lacitól: ha közeledne egy aszteroid, akkor te hinnél abban, hogy az Isten megtart, ha nagyon erősen imádkozol? És Laci reszketeg hangon azt válaszolta, hogy igen! Akkor imádkozzunk, javasoltam, és elmondtunk hangosan egy Miatyánkot. Ezért szeretem őt, millió hibája ellenére vagy azzal együtt. Éreztem, hogy érzi, nyomós oka van a kérdésemnek. Másnap elmentünk munkába, minthacsak egy szokványos nap lenne, de én alig bírtam a munkámra koncentrálni, végig csak arra gondoltam, hogy vajon látjuk-e még egymást valaha. Persze, mint tudjuk, szerencsére nem történt semmi, és azóta is rendkívül megnyugtatónak találom/találtam a sok technikai fejlesztést és kutatást az aszteroidák észlelésével és elhárításával kapcsolatban. 2036-ban állítólag megközelíti egy a Földet (óh, hol van az még! azt még meg kell érni!), másodjára tér vissza az Apophis, amely 2029-ben halad el először a közelünkben, de ha jól emlékszem, most nincs időm utánanézni, 100.000 az egyhez a valószínűsége, hogy ütközik velünk. Tudom, ez nagyon csekély, de akkor is ott az a parányi esély. Ha megnézitek a Melankóliát, akkor más megvilágításban látjátok majd a dolgokat. (Ahogy a több tízezer internet-műholdak miatt is más fényben látjuk – vagy egyáltalán nem – a közeledő veszélyt, de ne legyek vészmadár, se pesszimista!) Nem kell jöjjenek az UFÓK, mint Steve Cutts brutális animációs filmjében (tudjátok, ahol a szeméthegy tetején trónol az öntelt Ember, a Föld mindenható ura), kicsináljuk mi saját magunkat! Elon Musk-ot sem érdekli, hogy bajt hoz a földlakókra! Mert a világ ura igazából a pénz!!

Kimentem egy kicsit bicajozni, csak ide az udvarra, hogy lenyugtassam magam, nagy kihívás volt, mert itt a föld(em) nagyon egyenletlen, és nehéz bevenni a gyakori kanyarokat, de pont ezért jó adrenalinkoktél, főleg ha az ember közben 5 kilót felszedett, és semmi izgalmas nem történik az életében!

… sok idő eltelt már a budipapír-háború óta!

2 thoughts on “A szatellitkonvoj és az udvari bicajozás, mint stresszoldó

  1. elindulni

    Tudományos megfigyelésekkel, vagy filozófálással töltöd az időd – úgy veszem észre 🙂 Régebb engem is érdekeltek a bolygók, meg a csillagok, meg mindaz ami a világűrben történik, de egy jó ideje nagyon a földön járok )))))
    Az nagyon tetszett, hogy szereted Lacit 🙂

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s