Koronakrízis

Hozzátehetném a címhez, hogy kezdeti fázisban. Mert azt hiszem most jön csak a zűrzavar és a káosz. Mert ez nem egy olyan ország, ahol a politikusoktól vagy az államelnöktől várhatod a megoldást vagy a megváltást. Itt előbb kitör a pánik, az emberek felvásárolnak minden ehetőt és nem ehetőt, aztán ott fenn a központban vagy lenn az alföldön elkezdenek tanácskozni, összeül a sürgősségi osztag, hogy vajon mit is kellene tenni? Mi meg itthon mérlegeljük, hogy vegyünk még két kiló lisztet, meg egy deka élesztőt meg egy nagyzsák kutykaját. És a cicáknak is kellene tartalékot biztosítani, meg a pénzt is a bankból ki kellene venni, nehogy zárolják, vagy mi lesz, ha nem töltik fel a bankautómatát. És Mackó szóljon már oda a süket szüleinek, hogy vásároljanak ők is be, mert mindjárt nem lesz hol.

De őrizzük meg a józan eszünket, ne pánikoljunk, csak szóljunk minden családtagnak, külföldön és belföldön élőnek egyaránt, hogy legyenek elővigyázatosak, a higiéniát tartsák be, és azért, amennyire lehet, biztosítsák be magukat. Anyámmal beszéltem, készül temetésre, mondom, vigyázzon, ne puszilózzon senkivel. Óh, fiam, itt senki nem tud semmiről semmit! Jó, nem értette meg a lényeget! Elmennek a temetésre, ahova sokan jönnek, kondoleálnak, aztán elmennek a torba, ahol megint sokan lesznek. A vírusveszély ott lesz a levegőbe. Már tényleg csak abban lehet reménykedni, hogy oda tényleg nem jutott el ahogy a híre sem, a koronavírus maga sem! Ezt megbeszéltük!

Aztán mesélni kezdett anyám a 71-es árvízről, hogy akkor is a fő utasítás a kézmosás volt, anyám akkor a mezőgazdasági liciben tanított, ahol sok volt a bentlakó, és a kantinterem bejárata elé kitettek egy lavort meg egy szappant, és minden diák étkezés előtt kezet kellett mosson abban a közös laborban. Akkor ez volt a szint. Ez is több volt, mint semmi, és a termeket, mosdókat klórral fertőtlenítették. Alig jutott eszébe a klór szó, nekem is csak a hipó, amikor segíteni akartam neki. Aztán valahogy ketten kibarkóbáztuk, hogí hipoklorit. Vajon a mostani fertőtlenítőszerek mit tartalmaznak? Holnap majd megnézem az üvegen, amit majd kiosztanak nekem is. Anyám még azt is elárulta, hogy vírusos hasmenést kapott, ahogy nagyon sokan az árvíz miatt, gondolom a kútvizek megfertőződtek, és annak ellenére, hogy a hugommal épp akkor volt terhes, tetraciklint kellett szedjen, és félő volt, hogy az erős antibiotikum miatt elveszítheti a gyermeket. Érdekes, hogy mindezek a dolgok csak most jutottak eszébe, eddig soha nem beszélt kedves anyukám az árvízről. Én meg arra emlékszem, most hogy így szóbajött, ha már az áradásnál tartunk, hogy a kispetrii nagymamám, petrimama, mesélte, hogy akkora víz volt az udvaron 71-ben, hogy az alsóházba folyt be az ablakon, és az udvaron derékig ért, és ahogy ment a pajtába az állatokhoz, a bő rokolyája a a víz tetején szétterült. Ő nem beszélt hasmenésről. A kalotaszegiek szívósabbak. Folyt. köv.

Foto: g4media.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s