Almalé, mint altató

Szombaton reggel fél tízkor ébredtem, mutatja az órám is! Alig tudtam felkelni!

Ez a fura dolog valamikor tavaly nyáron kezdődött. Ugyanis van egy almafánk, sárga almát terem, de nem goldent. Annál édesebb és zamatosabb! Talán batul, mert régi, öreg fafajta, még az előző lakóktól maradt ránk. Bio, mert még soha nem permeteztük. Akkor jöttem rá, hogy ha este almalevet iszom, egyből elalszom. Amikor erre rájöttem, utána már a hatása is fokozódott: ahogy kezdtem inni a levet, amit Laci-párom este kikészített az éjjeliszekrényemre, máris éreztem, hogy zsibbad a nyelvem, mint a fogorvosnál, mintha valamiféle zsibbasztószer lenne az italomban. Utána meg az a gondolatom támadt, hogy a habjában több az “altatószer”, mint a lé többi részében, előbb tehát leittam a levét, és majd csak később, elalvás előtt közvetlenül, kiskanalaztam a habját is.

Elmeséltem biológus barátomnak, Szándunak ezt a dolgot, vagyis csak azt, hogy minden este almalevet iszom, erre megjegyezte, hogy ne csodálkozzam, ha hízom, mert az alma hízlal, főleg este, és hogy egyetlen alma van, valamilyen zöldalma, ami a cukorbetegeknek is javallott, talán azzal próbálkozzam, ha már mindenáron almalevet akarok este inni! De nem tettem, mert az én agyamban az a gondolat fogalmazódott meg, hogy csak a mi sárgaalmánk tartalmaz valamilyen altató hatású szert. Közben eljött az ősz, az alma is elfogyott, voltam rádiós biciklitúrán, ahol nagyon de nagyon keveset aludtam, és eléggé szenvedtem az álmatlanságtól, és elkönyveltem, hogy én egy hónap alatt almaléfüggő lettem, nem tudok elaludni, ha nincs almalevem!

Hazaérve, nem lévén már saját almánk, ráfanyalodtam a bolti almára, és csodák csodája, a hatás ugyanaz volt! Ugyanolyan mélyen és jól és spontánul elaludtam a bolti almából csavart létől is. Apám évek óta álmatlansággal küzd, gondoltam, ajánlom anyáméknak is, próbálják ki! Nekik táncsak mesélhetek erről a csodáról, a saját szüleim táncsak nem nevetnek ki, vagy nem hiszik majd azt rólam, hogy bezsongtam! Főleg, hogy közben Laci kisütötte, hogy biztos az alma magjában van valami, régen, amikor kicsik voltunk, váltig hangoztatták, és figyelmeztettek, hogy nem szabad almamagot enni, mert méreganyagot tartalmaz. Így most már megvan a rejtély kulcsa, sutöttük ki, mert ő, magyarázta kedves párom, mindig négy cikkbe vágja az almát, és a közepét, a csutkáját soha nem vágja ki.

A macskáknak nem kell altató, ők napi 14 órát simán átalusznak!

Anyám a telefonba csak hümmögött: Jó, megpróbáljuk! Éreztem a hangján a hitetlenkedést, és azt, hogy miféle marhaság ez már megint?! Úgy hozta a sors, hogy az Ady 100 ünnepség utáni éjszakán megszálltunk otthon, a Szilágyságban, Újlakon, és elvittük nekik a mi használt gyümölcsprésünket, mert közben mi vásároltunk egy performánsabbat. Almát is vittünk, vagy három kilót, és hazaérve, gondoltam, hagyok nekik kis időt a kísérletezésre. Itthonról aztán pár nap múlva felhívtam kedves anyukámat: Na, hogy megy az almalé kúra? Elég szkeptikus volt a hangja: Tudod fiam, mi már öregek vagyunk, ránk már nem hatnak az ilyen könnyű szerek, és sajnáljuk is elpocsékolni azt a szép almát, három is kell egy pohár léhez, inkább megesszük egészbe!

És apám továbbra se tud aludni, mert a hatás csak az alma kifacsarásával jön meg. Legalábbis a mi tapasztalatunk szerint ez így működik!
Most rámfoghatjátok, hogy mellébeszélek, vagy kezdem én is a sarlatánságokat, amivel a magnetoterapeutákat vádolják, de miért írnék erről, ha nem lenne igaz? Milyen szándék vezérelhetne, ha nem a jószándék, hogy másokkal is megosszam ezt a felfedezést! Persze megtörténhet, hogy önszuggesztió az egész, egy jól működő önhipnózis. Ebben én mindig jeleskedtem, beismerem! Olyan időket élünk, hogy egy csomó káros hatás ér, a gép, amin most írok, a kisugárzása révén rossz hatással van az idegeimre, zaklatottságot okozhat, főleg este (azért írok most reggel!). A párkapcsolati problémák megviselnek, a munkahelyi konfliktusok szintén. Szóval, az almalé mellett javallott, nem árt nyugis, stresszmentes életet élni, este nem veszekedni, mindenkivel kibékülve nyugovóra térni! Ja, és elfelejtettem említeni, hogy amióta alma-altatóval alszom, elkezdtem visszahízni, ami persze nagy szomorúsággal tölt el, hiszen két keserves év alatt adtam le kemény négy kilót, és fél év alatt mind a négyet szépen visszaszedtem! Úgyhogy sajnos be kell ismernem: ez az almakúra is mellékhatásokkal jár, mert sejtésem szerint az önhipnónis akaratlanul elülteti az agyban a jótékony placebóhatás járulékos kellemetlenségeit is. Semmit nem kapunk ingyen, nem úszunk meg büntetlenül!

Most hát akkor beveszem az almalevem, jó éjszakát! 🙂

Az ébresztés is természetes úton történik 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s