Itóka van? – életkép a boltból II

47316030_2223266354609183_309860020432928768_n

Az Itóka kötete itt nincs meg a sorban, mert a kép azután készült, amiután a könyvet eladtuk!

Lecsoszog egy idős nő a lépcsőkön, beköszön jó hangosan, és azt kérdi: Maguk követték el a merényletet? Miféle merényletet? Hát hogy reklámozták az Itókát? Laci: Miféle itókát? Itt csak könyveket árulunk! Óh na, hallottam reggel a rádióban, hogy megjelent Itókának a naplója Adyról, és már a fél várost összejártam, de senki se tudja, hol találom meg! Téka sorozat. Laci rávágja kurtán: Nincs meg!

Rohanok ki, mint egy eszeveszett a belső kuckóból, nehogy az idős hölgy elmenjen közben: Dehogynincs, itt van az fenn a polc tetején a Téka sorozatban! Meg is találom egyből, kicsit szakadozott a borítója. Hát erről lenne szó! Amikor adnám oda, kiesik belőle egy 78-as naptár, azt gyorsan felveszem, elteszem, gyűjtöm a régi naptárakat, egy ideje. Pontosabban, amióta minden harmadik antikváriumi könyvben találok egyet, amit feltételezem, hogy könyvjelzőnek használt a régi tulajdonos. De az idős nőt nem érdekli az én naptárgyűjteményem legújabb darabja.

A hölgyről kiderül, humán szakos, megkérdi: És ez vajon Bölöni Györgynek a felesége? Mondom, igen, igen, Anatole France-nak volt titkárnője, ott éltek Párizsban, jártak össze Adyval és Lédával. Ő azt tudja!  válaszolja nyersen, de kíváncsi, mert a múlt század közepén – így fogalmaz! – olvasta a Bölöni könyvét Adyról, és az nagyon dokumentált kötet volt ám, de ez a nő – hallotta a rádióban, hogy ez csak egy napló –  ki tudja miket összeír itt, biztos plagizálja a férjét, egy kékharisznya!

Ez a naptár esett ki a könyvből. Hát ezek közül egyik se a mi autónk, mert mi sose nyertünk a Loto-pronosport-tal!

Miért kell minden nőre ráfogni, hogy kékharisznya, csak azért, mert írni merészel?! – szögezem neki a kérdést, én is nagy harciasan! És akkor egyetlen nagy levegővétellel elmeséli Szendrei Júliának majdnem az egész életét, hogy Petőfi kiadta csakis iránta való szerelemből párja szerény, értéktelen költeményeit, viszont a Szeptember végén-nek a leírása a Szendrei Júliáé, s nem lehet tudni végül kit ihletett meg az a táj valójában, hogy Júlia mesélte Petőfinek, és Petőfi azután írta meg a verset, vagy fordítva történt, s lehet hogy Petőfi is tüdőbajos volt, mint a fia, Zoltán, a külseje ezt sejteti, és Szendrei Júlia mennyit szenvedett, mert második férje még a szobája közelébe se engedte, kulcsra zárta előtte az ajtót, és a végén nyomoruságosan halt meg méhrákban.

Aztán Ady is megkapta tőle a magáét (mármint a kedves vásárlónktól), hogy nem volt képes franciául megtanulni, hogy Itóka kellett fordítsa neki a helyi lapok cikkeit. Na ugye, mégiscsak hasznára volt Itóka az irodalomnak! – szalad ki a számon. De aztán nézeteltéréseink ellenére az irodalomszakértő néni elégedetten távozik, elmenőben az ajtóból tudatja velem, hogy van neki egy csomó könyve, nem kell neki semmi, csak ennek az Itókának akart utánajárni, és hála istennek nemhiába ereszkedett le ezeken a csúszós, életveszélyes lépcsőfokokon, megérte, és most siet haza, mert nagyon kíváncsi, hogy mit tud ez a fehérnép!

Elmegy, visszalépek a Laci kuckójába, mondom, látod, kéne neked egy ilyen eladó, mint amilyen én vagyok! Lacinak persze mindig kéznél van a frappáns válasza: Persze, egy 4 lejes könyvet el tudsz adni félóra alatt! Igen, mondom, de boldoggá tettem egy idős hölgyet, ma se jött ki hiába a lakásából, hallott egy jó ajánlót a rádióban, elindult, utánajárt, megtalálta, és én emellett még az írónők mundérjának becsületét is megvédtem! Vagyis megpróbáltam… És mindezt félóra alatt! Jó, jó, most már mehetsz haza a négy lejeddel!  – tuszkol ki kedves férjem az üzletből!

Nem a négy lejemmel voltam annyira boldog, a szomszédos kocsmában annyiba kerül két kávé, tej nélkül, hanem mert úgy éreztem szerencsésen találkozott a kereslet a kínálattal. Semmit se szeretek jobban, vagyis semmit se utálok jobban, mint amikor az eladó húzza a vállát, hogy nincs, és ötlete sincs az illető portékát hol lehet beszerezni! Én még pluszban információt is szolgáltattam. És ő is nekem Szendrei Júliáról! Azt mondta, lehet a Petőfi Erdélyben c. kötetben találom a leírást. Az sajnos nincs meg nekünk, de megrendelhetjük interneten!

Felpattantam nagy vidáman a bicajomra, és úgy döntöttem, bármilyen hepi is vagyok, nem akarom kockáztatni az életem többé, és újra meg újra, és nem hajtok be ezuttal a Kossuth utcából az Aranykakas négysávos körforgalmába, hanem körbemegyek a Novi 7 negyed felé, és visszafordulok az ottani első körforgalomban, és a Sinaia utcából megyek fel simán, jobb felől, ahol nem kell senkit előreengedni.

Méghogy Itóka kékharisnya volt!! Olyan kegyetlenek sokszor egymáshoz a nők!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s